ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες
ΚΟΣΤΟΣ: €1,30 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΤΑΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 φλ. φρέσκο γάλα πλήρες, 3,5% λιπαρά
100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά + 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος (για το χτύπημα)
4 κρόκοι αβγών
75 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 δόση βανιλίνη ή 1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
6-7 κ.γ. κορν φλάουρ
40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
150 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. αμύγδαλα ωμά, με τη φλούδα τους
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 δόση βανιλίνη ή 1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
300-350 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
ΚΡΕΜΑ: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλ. γάλα, τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος χυλός. Σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα με την κρέμα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά προσέχοντας να μη βράσουν. Προσθέτουμε τον χυλό και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Αμέσως μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (η κρέμα συνεχίζει να πήζει και εκτός φωτιάς για λίγα δευτερόλεπτα). Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ και καλύπτουμε την επιφάνειά της με διάφανη μεμβράνη (να ακουμπάει στην κρέμα), ώστε να μη δημιουργηθεί κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να σφίξει.
ΤΑΡΤΑ: Ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Στο μούλτι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και την άχνη και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε τη σκόνη στο βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αβγό, το αλάτι, τη βανίλια και το αλεύρι κουταλιά κουταλιά. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (στον αέρα). Τοποθετούμε την κρύα ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτα διαμέτρου 25 εκ. Στρώνουμε τη ζύμη, κόβουμε ό,τι προεξέχει και τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Από πάνω στρώνουμε μεμβράνη, γεμίζουμε με όσπρια για να μη φουσκώσει ανομοιόμορφα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε για 3-4 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν σας φαίνεται σφιχτή, προσθέστε 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος και χτυπήστε τη λίγο ακόμη. Με κουτάλι ή σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα και στολίζουμε με τις φρέσκες φράουλες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
alatikaipiperi.gr