ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 17΄
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄
ANAMONH: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: €4 η μερίδα
Υλικά
6 έτοιμα φύλλα κρούστας
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
ΓIA TON KIMA
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (περασμένος μία φορά από τη μηχανή)
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ
4 κόκκοι μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (τσίλι)
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
ΓIA THN ΜΠΕΣΑΜΕΛ
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml χλιαρό γάλα
2 αβγά, χτυπημένα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
ΚΙΜΑΣ: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μπαχάρι, την κανέλα, την πιπεριά, τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει ο κιμάς με το λάδι του. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι και το βούτυρο για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα ή σύρμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το τυρί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να χλιάνει για 5-10 λεπτά.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή μια ταρτιέρα), στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα (βουτυρώνοντας ενδιάμεσα), αφαιρούμε από τον κιμά την κανέλα, το μπαχάρι και την πιπεριά και τον ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
TIP: Τρίψτε τον κιμά με τα χέρια σας προτού τον τσιγαρίσετε, ώστε να μη δημιουργηθούν χοντρά κομμάτια και να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.